Ενεργειακοί Yαλοπίνακες

//Ενεργειακοί Yαλοπίνακες

Ενεργειακοί Yαλοπίνακες

Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Για να επιτευχθεί αυτό, το γυαλί επιστρώνεται με διάφορα υπεροξείδια μετάλλων κατά τη διαδικασία παραγωγής του. Η επίστρωση αυτή δημιουργεί κάτι σαν προστατευτικό φιλμ και αποτελεί ουσιαστικά μια ασπίδα ασφαλείας που εμποδίζει σημαντικά τη θερμότητα να «περάσει» από το θερμό προς το ψυχρό μέρος. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως τα διπλά και τριπλά τζάμια.

Αποτελούνται συνήθως από ένα κρύσταλλο διάφανο και ένα ασφαλείας (triplex), ενώ το κενό αέρος ενδιάμεσά τους αντικαθίσταται από αέριο Argon. Η θερμομόνωση που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο στο χώρο γίνεται η μέγιστη δυνατή κι έτσι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η χρήση των low-e τζαμιών γίνεται κυρίως σε οικίες και γραφεία, όπου η δαπάνη ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο και η χρήση αυτού του τύπου τζαμιού μπορεί να επιφέρει αρκετή μείωση στο κόστος ψύξης και θέρμανσης.

Σε αυτή την κατηγορία υαλοπινάκων εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας. Επειδή τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από τις απώλειες των κτιρίων, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες αποτελούν ένα «όπλο πρώτης γραμμής» στη μάχη αυτή. Τα οφέλη είναι τεράστια, με σημαντικότερο όπως αναφέρθηκε προηγουμένως τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως στα κουφώματα δεν παίζουν ρόλο μόνο τα προφίλ, αν πρόκειται δηλαδή για Πλαστικά (η καλύτερα συνθετικά) PVC, για Αλουμινίου ή για Ξύλινα, αλλά και τα τζάμια που τα απαρτίζουν.

Προφανώς τα ενεργειακά τζάμια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά βεβαίως και υψηλότερο κόστος, συνεπώς η τελική απόφαση είναι πάντα στα χέρια του καταναλωτή. Ενημερωτικά όμως περίπου το 30% της απώλειας θερμότητας σε ένα σπίτι οφείλεται στα ανοίγματα όπου τοποθετούνται κουφώματα, δηλαδή κατά βάση στα παράθυρα. Από το σύνολο του παραθύρου, στα κουφώματα τα προφίλ αποτελούν μόλις το 7% του ανοίγματος, ενώ το υπόλοιπο 93% αποτελείται από τα τζάμια, συνεπώς η πλειοψηφία των θερμικών απωλειών προκύπτει από εκεί. Είναι εύλογο επομένως αν κάποιος επιλέξει ενεργειακά τζάμια θα έχει σημαντικά οφέλη θερμομόνωσης.
Εν κατακλείδι, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το ενεργειακό κρύσταλλο σε σύγκριση με ένα απλό διπλό έχει μέχρι και τριπλάσια απόδοση θερμομόνωσης.
Κόστος ενεργειακών υαλοπινάκων
Είναι δεδομένο πως όσο καλά και ωφέλιμα και αν είναι τα ενεργειακά τζάμια, σίγουρα η τιμή τους παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει την απόφαση του καταναλωτή. Εκτός όμως από το αυξημένο κόστος που θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, πρέπει να συνυπολογιστεί και η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί για αρκετά χρόνια αφότου γίνει η τοποθέτηση.
Περισσότερα στην Green Doors Windows
By | 2018-06-09T10:55:20+03:00 January 25th, 2018|πράσινη ανάπτυξη|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment